Sigara içiliyor olması implant tedavisini/implant uygulamasını doğrudan engellemez. Fakat ne kadar sigara içildiği ve o kişinin ağız diş bakımının nasıl olduğu önemlidir.
İmplant tedavisinde sigara içilmesi
Kişi günde 1 paketi aşkın sigara içiyorsa ve de ağız diş sağlığına önem vermiyorsa, bu tür kişilerde vidalı dişin tedavisinin başarısı çok azdır.
Bizler sigara içen kişileri vidalı diş uygulaması açısından risk gurubunda değerlendiriyoruz, var olan riskleri de vidalı diş tedavisinden önce sigara içen hastalarımıza anlatıp çeşitli tavsiye ve uyarılarda bulunuyoruz, hastalarımızın bu konuda bilinçli olarak karar vermelerini sağladıktan sonra vidalı diş uygulamasına geçiyoruz.
İmplantın yerleştirildiği cerrahi işlemlerden sonra uygulması gereken hususlardan biri de sigare içilmemesidir. Sigara dumanında yer alan binlerce zehirli madde cerrahi işlem yapılan, sinir ve damar zedelenmelerinin yüksek olduğu implant bölgesine nüfuz ederer ve implantın kemikle kaynaşmasını olumsuz etkileyebilir ve bu bölgede enfeksiyon riskini arttırır. Cerrahi tedavi sonrası cerrahi işleme konu olan bölgeler dikişle kapatılmış olsa bile yara uçları arasından söz konusu zehirli maddeler ilgili bölgelere nüfuz edebilir, implant bölgesine ve implanta doğrudan temas edebilir. Çok sigara tüketen ve aşırı düzeyde sigara bağımlısı olan hastalarda en azından bir kaç hafta sigaraya ara vermeleri ve ilgili bölgenin iyileşmesi tavsiye edilir. En ideal ise hiçbir zaman sigara içilmemesidir.
Az sayıda sigara tüketen hastaların bile ağız ve diş sağlığı bakımını diğer hastalara göre çok daha düzenli, dikkatli ve detaylı yapması gerekir. Düzenli bir şekilde diş fırçalama, ağız duşu ve diş ipi kullanmanın yanısıra hastaların ağızlarını sık sık suyla çalkalamalarında fayda vardır.
Bizim önerimiz implant tedavisi sayesinde sigarayı bırakmanız ve bir taşla iki kuş vurmanızdır. Bunu başaran bir çok hastamız var. Eğer bırakamıyorsanız ya da bırakmak istemiyorsanız geçici bir süre için bırakmakta implant başarı oranınızı arttıracaktır.
İmplant tedavisi sonrası sigara kullanan hastaların düzenli bir şekilde hekim kontrolüne gelmeleri diğer hastalara göre çok daha önemlidir. Erken teşhis edilebilecek bir olumsuzluk tedavinizin başarısız olmasına yol açabilecek sorunları ortadan kaldırma şansını arttıracaktır.
Sigara ağız kuruluğu yaparak tükrüğümüzün ağız içindeki genel koruyucu özelliğini bozar ve diş eti hastalıklarının artmasına, papil kayıplarına, lekelenmelere en önemlisi de ağız içindeki bakteri sayısında artışa sebep olur. Ağzımızda implant taşıyorsak bu materyal artık ağzımızın doğal diş gibi fonksiyon gören bir komponenti gibidir. Doğal diş ve diş etlerimize zararı olan sigara, aynı şekilde implantımızın çevresindeki sert ve yumuşak dokulara zarar vererek implantın – vidalı diş in uzun yıllar ağzımızda sağlıklı bir şekilde durmasını kötü yönde etkiler.